Onsdag 22. juni 2022

Jelsa-Stari Grad (Hvar)

Avgang kl. 1010, ankomst ca. 1500, utseilt drøye 17 NM.

Etter frokost fylte vi vann og spylte cockpit før avgang. Alle var enig om at Jelsa var et sted man kunne gjøre til favoritt. Vi satte så kursen mot Bol på Brac, bare for sightseeings skyld.  Det mangler vind også i dag, så vi starter for motor.  På den berømte stranda ved Bol er det mye folk som vanlig. Kunne kommet i veien for et par speedbåter med paragliders som holdt rimelig høyde, med det gikk bra.  Vi satte så seil i retning Hvar og var vel opp e ii hele 2,5 knops fart på det meste…. Men vi fikk en stille periode under seil i det minste.  Etter hvert måtte vi sette opp dampen for å rekke lunch og badestopp, uten å komme for sent inn til Stari Grad.  Betydelig antall båter å se i Hvarski kanal, er nok mange som posisjonerer seg ift. retur til Trogir og Split fredag.

Det var ikke vanskelig å finne en god badebukt også i dag, hvor vi kunne gjenta det daglige ritualet.  Denne lå ikke langt ut i «fjorden», rett utenfor Stari Grad. Noen svensker fra Sail More slet med ankringen i bukta, noeg vi og andre andre bare kunne bivåne.  Men de lykkes etter hvert..

Vanntempen er 28 grader iflg. instrumentene ombord, men litt kjøleeffekt er det likevel.  Kirsten og Åse vartet opp med salat til lunch (med pasta, mozzarella og tomat), noe som økte presset på Svein og Ellen som har ansvaret for indretjenesten i morgen. Småfiskene bak båten spiste gladelig både litt ruccola og brødsmuler som gikk over hekken.  Etter at det var klart skip satte vi kursen inn mot byen, og det var nå en jevn strøm innover.  Vi fikk anvist plass, og kom oss til land – ikke like elegant som alle de siste dagene, men det løste seg uten noe dramatikk. Vi ikk steøm som vi skulle, men noen øst-europeere ved siden av oss slet med å få det til. De sørget b l.a. for at vi mister vår strøm, og Martin gikk på land for å følge med på dette…. Vi fikk vår strøm tilbake og etterhvert løste det seg for de også, det var gått en sikring på landstrømmen.

Vi ble imidlertid liggende på den «nye» delen på feil side av «sentrum».  Det er ikke så langt til toaletter, men ikke dusjer der. Og det er en drøy tur inn til sentrum når tempen ligger på ca. 30 grader.  Gutta tok en tur innover for å sjekke forholdende, betale havneleien og hente skipspapirene igjen, og måtte naturligvis ha en pils for at man ikke skulle forgå. På vår vei vei så vi oss ut en restaurant i en trang gate nesten innerst i bukta med tanke på middag.  En flaske kroatisk «champis» ble innkjøpt på hjemveien for å sikre rutinene ferien ut.

En rolig stund på båten i påvente av solnedgang, dusjing ombord, og vi satte kursen for vår utvalgte restaurant som var helt grei. Martin fikk sine ansjos til forrett, og etterhvert fikk alle maten sin. Dårlig dessertutvalg, så da passet det godt med en is på tilbaketuren.  Fortsatt 26-28 grader ved 22.30-tiden, og vi tok om mulig en tidligere kveld en normalt, med mål om forlate havna kl 09 i morgen for å komme tidlig inn i siste havn før Trogir – hvor det alllltid er trangt om plassen. Nok en deilig dag er over!