Søndag 9. juli 2006

Vela Luka-Vis

Dagen opprant  med strålende sol og ca. 23-25 grader på morgenen, og det er meldt varmere og lite vind.  Etter frokost og dieselfylling i Vela Luka setter vi kursen mot vårt neste mål, byen Vis på øya Vis.  Av en eller annen grunn har mange av øyene også en by med samme navn som øya, så det er ikke vi som er forvirret når samme navn på by og øy går igjen.  Vi har ikke fått solstikk ennå, men viktigheten av å få nok drikke følger vi opp!

Endelig ble det noen knop vind slik at vi igjen kunne heise seil selv om det ikke ble noe race ut av seilasen.  Vi hadde vel omkring 3 knops fart frem til vi kom i le av Vis, og hvoretter vi tok motoren til hjelp på siste etappe.  Etter lunch under overfart, dro vi innom en liten bukt rett før byen Vis, hvor vi ankret opp.  Endelig tid for et godt bad i varmt og usedvanlig klart vann.  Det klare vannet er fantastisk over alt her nede.

Badingen ble satt stor pris på, av både liten og stor, etter en dag med mye sol.  Etter et glass hvitvin til de voksne satte vi kursen for Vis by, der vi til tross for tipsene fra en tysker i Vela Luka, la til brygga inne i sentrum av Vis by.  Tyskeren sa at dønningene fra store båter gjorde det ubehagelig å ligge der, og at det også var rimeligere i nabobukta som kun lå med 10 min. gange fra byen.  Bente mener at det minst må ta 30 min. å gå derfra og Martin vil ikke høre tysker-råd så det blir da brygga i sentrum.   Vi skjønte tyskeren da ferga (ca. 35 m høy?) kom inn i havna for full fart og brukte «full» motorkraft for å vende når den la til.   Det ble noen dønninger som ikke var behagelige, og en båt noen plasser bortenfor oss fikk trøbbel (landgangen  ramlet ned i sjøen og kilte seg mellom brygge og båten….  mandag morgen ble verkstedfolk observert ombord…) . Vi er imidlertid litt heldig fordi vi ligger ved «honnørbrygga», en liten utstikker midt på kaia, så vi har satt et par spring på babordsiden mot denne, og ligger dermed bedre en de fleste.

Planen vår om å bli liggende her et ekstra døgn blir av ovennevnte årsak endret, slik at vi nå planlegger med å flytte over til naboen 10 minutter unna i løpet av morgendagen.

Det er ikke mange resturanter her, stedet er ikke veldig stort, men det er en trivelig havn med en gate som på kvlden er stengt, slik at det er som en eneste stor strandpromenade som på den franske rivieraen her på kveldstid.  Vi spiste middag på en restaurant på promenaden, og hvor hele regninga for 9 personer kom på 650 kn inkl. tips (heri inngår også 1 liter rødvin), så er er det mulig for de fleste å spise ute…

Lange dager, masse sol og varme gjør imidlertid at det ikke blir veldig sene kvelder på oss.  Tove satte imidlertid ny rekord når hun køyet kl. 22.00!