Tirsdag 11. juli 2006

Vis -Bol (Brac)-Stari Grad (Hvar)

I dag startet vi tidlig. Med gårsdagens mislykkede avgang friskt i minne var vi nok litt spente på hvordan dette skulle gå. Vi hadde diskutert opp og ned i mente hvordan vi skulle komme oss ut uten at vi hektet oss fast igjen. Avgangen må utføres på en slik måte at vi ikke slapp alle holdepunkter da vi faktisk ikke viste om propellen hadde tatt skade av å bli brukt som pullert. Vi ble enig om at vi skal slippe fortøyningene bak for så slepe oss ut for hånd så langt vi kommer samtidig som vi lar moringestauet vi har dratt oss ut etter synke ned til bunnen. Før vi slipper moringen skal vi prøve propellen forover og bakover og høre etter eventuelle ulyder. Alt kjennes og høres normalt ut så vi bestemte oss for å gå – uten noen problemer!!

Det er vindstille og helt flatt hav så vi ser frem til enda en dag med motorskipet Princess of Spalato.  Før vi la fra kai hadde Einar Kristian og Tove vært i land for å handle mat og vann, så etter ca 30 minutter for motor utover havet med retning mot Hvar iverksatte Einar Kristian og Martin frokost. Frokosten ble fortært i lette dønninger og stekende varme. Therese spiste på kahytten med en film og en halv liter iste. Hun liker seg godt der om morgenen, for ikke si mesteparten av tiden til sjøs.  Hun kalles nå bare den amerikanske cruisepassasjernen som følge av lavt aktivitetsnivå ombord samtidig som servering utbes med jevne mellomrom.

Siden vi var tidlig ute besluttet vi å sette kursen for Bol på sørsiden av øya Brac, som ikke er så langt fra dagens mål.  Bol er «verdensberømt» og brukes i masse reklame for Kroatia.  Det er en odde med strender på begge sider, og ser veldig flott ut på reklamen.  Når vi vel kom frem så vi at odden var der, men at den var overfylt med turister, parasoller osv.  Fin er den sikkert… Vi la oss i en bøye som var utlagt der, og vi ble raskt avkrevet 100 kn for å ligge der en time.  Til gjengjeld tilbød representanten i «speed-dingy» seg å ta søpla, så vi leverte alt vi kunne finne..

Vi hoppet raskt ut i sjøen, som var litt friskere her enn i badebuktene våre, men som ga oss den ønskede og nødvendige avkjølingen.  Deilig!  Etter bading ble det en kald champagne som smakte like utmerket, hvoretter vi satte seil.  Nå har mistralen begynt og vi får flott vind til å krysse oss tilbake mot Hvar og byen Stari Grad.  Det er dårlige forhold for å lage lunch, men når vi runder odden og kan seile slør inn mot byen blir det endelig en litt sen lunch ombord.  Det blir en fin tur, og vi har igjen litt flaks da vi får en av de siste plassene i havna!  

Byen er større enn vi trodde, den er koselig og har sjel ifg. Bente.  Den skjemmes imidlertid noe av en umiskjennelig kloakklukt innerst i havna.  Her er heller ikke vannet så klart som det skal være, så det er tydelig at her har de en oppgave som ikke er løst.

Idag spiser vi pizza og pasta, den er like god som all den lokale maten som stadig overrasker oss, uansett hva vi spiser hvor!   Martin tar seg en tur i båten mens vi andre legger ut på en runde i byen etter middag, stikker innom en lokal produsent av vin og strerkere varer, bl.a. av en bitter som skal være god for magen.  Svein kjøpte straks en av denne.  I tillegg kjøpte Tove opp til flere sorter, og vi kunne sette kurs for litt proviantering før kvelden ble avsluttet på dekk.  Når Ann-Karin kom ombord skulle Johanne ta imot en handlepose som viste seg være fire – og en av disse gikk til bunns!  Småfiskene som nok ellers lever godt her inne fikk dermed en pose med druer til kvelds!  Det har vært en het dag, og det er fortsatt varmt når vi køyer, men ved utsikter til bl.a. det været vi hører er i Nord-Norge så klager vi ikke….